Over ons

Savimetal, kwaliteit uit traditie

Savimetal werd in 1966 opgericht in Sankt-Vith, België. Oorspronkelijk was gepland om langdurige werkgelegenheid te creëren op het platteland. Dit oorspronkelijke plan groeide uit tot een echt succesverhaal. Vandaag telt Savimetal 95 medewerkers en is hiermee een van de grootste werkgevers in de regio.

Klanten uit meer dan 60 landen vertrouwen al meerdere decennia op de beproefde knowhow van de Oost-Belgische onderneming. Hun vertrouwen en getrouwheid helpen Savimetal om zijn activiteiten te bestendigen en uit te diepen. Ook met zijn toeleveranciers heeft Savimetal een jarenlange relatie die ten goede komt aan de eindklant.

Investeringen, onderzoek en toekomstgerichtheid

In een markt die wordt gekenmerkt door een steeds sterker wordende concurrentie, o.a. vanuit Azië, onderscheidt Savimetal zich door zijn regelmatige investeringen in onderzoek en de doorontwikkeling van de eigen vakkunde. Dankzij zijn nauwe klantenbetrekkingen volgt het bedrijf de trends, nieuwigheden en ontwikkelingen op de markt van erg nabij op. Zo kan het bedrijf direct reageren op nieuwe aanvragen en zijn klanten steeds innovatieve oplossingen aanbieden.

Verder kenmerkt de huidige markt zich door de stijgende kwaliteitseisen en de steeds strenger wordende normen. Ook hier toont Savimetal zich bestand tegen de tijd.

Duurzaamheid

Bij Savimetal zijn milieubescherming en de verantwoorde omgang met grondstoffen vaste bestanddelen van de bedrijfsfilosofie. In de loop der jaren heeft het bedrijf verschillende maatregelen getroffen om de milieu-impact van zijn activiteiten tot een minimum te beperken.

Hergebruik van grondstoffen

Savimetal koopt de versleten gietstukken van zijn klanten weer aan tegen een faire prijs, die hoger ligt dan de gangbare marktwaarde. Dit schrootmateriaal wordt duurzaam verwerkt. Dankzij zijn inductiesmeltoven is het bedrijf namelijk in staat om alle voorhanden legeringselementen te hergebruiken.

Gebruik van zonne-energie

Op een deel van het dak heeft Savimetal een PV-installatie met een oppervlak van 700 m2 geïnstalleerd. Die heeft een piekvermogen van 100 kW peak.

Luchtzuivering

In totaal heeft het bedrijf 12 stofafscheidings- en filterinstallaties geïnstalleerd. Die garanderen dankzij een afzuiging van ca. 220 000 m3 lucht per uur dat we ver onder de Europese richtwaarden blijven, zowel binnen als buiten de gieterij.

Lage geluidsemissie

Alle productiehallen zijn van thermische en geluidsisolerende materialen voorzien, zodat de lawaaioverlast buiten de productiehallen tot een minimum wordt beperkt.

Warmteterugwinning

Savimetal heeft een eigen technisch systeem ontwikkeld om de afvalwarmte van de industriële installaties te gebruiken voor de verwarming van zijn gebouwen.

Gieterij in harmonie met de natuur

Savimetal is gevestigd in een erg groene omgeving, tussen eigen weiden en bossen. Op het bedrijfsterrein ligt een natuurlijke vijver die dient voor het koelen van de inductiesmeltoven en verder een eigen ecosysteem vormt.